wtorek, 14 lutego 2012

Tort Pawlowej w wersji Agaty

Składniki:

Przepis na bezę:
5 białek
1 szklanka cukru, lub 1,5 jeśli lubimy słodziutkie
1 łyżka mąki kukurydzianej /można użyć tylko taką, która wygląda jak ziemniaczana/ lub ziemniaczanej
1 łyżka octu


Bita śmietana:
Śmietanka kremówka 30-36%
1 łyżka cukru pudru
Truskawki

Przygotowanie:
Beza
Białka, cukier i mąkę miksować przez 20 min.
Dodać ocet, miksować aż masa będzie sztywna. . Wyłożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.. Czas pieczenia 1 i pół godziny... Można sprawdzać "suchość patyczkiem). Dobrze jesli warstwa nie jest wysoka. Podczas pieczenia troszkę urośnie :-)

Śmietanę ubić z cukrem. Ubije się ładnie jeśli będzie bardzo zimna. Miskę i widełki od miksera też można włożyć wcześniej do lodówki.
Po upieczeniu ugnieść odrobinkę wierzch ciasta, wyłożyć na nie bitą śmietanę i owoce

3 komentarze:

  1. Przesłodko wygląda Twoja Pavlova:) Ja z okazji Walentynek przygotowałam Bezę Pavlovej w wersji czerwonej. Wyszła przepyszna, jestem pewna że Twoje jest równie smaczna:)

    Kinga z Proste Przepisy Kulinarne

    OdpowiedzUsuń
  2. Aha i masz błędną godzinę w komentarzach. Jest to znany błąd w bloggerze. Wystarczy zmienić w opcjach komentarzy na "wyskakujące okienko" i wszystko będzie ok.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?