niedziela, 18 marca 2012

Tort czekoladowo- adwokatowy



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
9 jaj (M)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej 
3/4  szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
3 łyżki octu
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąki i kakao. Piec w 170 stopniach około 40 minut.

Masa:

0,5 litra mleka, odlać 200 ml, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zwykłej maki, 1 kostka tłuszczu (250 g), 3 kieliszki adowokatu jajecznego, 2 łyżki Nutelli.

Przygotowanie:

300 ml mleka zagotować, dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej . Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka, wymieszać, zagotować i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po trochu wystudzony budyń, na końcu dodać adwokatu.

Biszkopt przekroić 3 razy. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać Nutellę i znów utrzeć. Placki przekładać masą z adwokatem, a wierzch i boki posmarować masą z Nutellą.
Torcik można udekorować płatkami migdałowymi oraz zmielonymi migdałami (na boki), można także ułożyć biszkopciki i polać je adwokatem.