niedziela, 24 marca 2013

Kruche ciastka PIEGUSKI z czekoladą i rumowymi rodzynkami








Składniki:

- 350 g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (pokruszonej/ pokrojonej)
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie.

Przygotowanie:

Miękką margarynę zmiksować z cukrami "puch", dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać czekoladę i rodzynki ( rodzynki sparzyć wrzątkiem, dolać rum i moczyć co najmniej 24 h ). Wszystko zmieszać i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki ułożyć w sporych odległościach od siebie i lekko spłaszczyć.

Ciastka wychodzą jak kupne Pieguski, a nawet lepsze, bo bez "E" i wzmacniaczy smaku, czy konserwantów :)