sobota, 8 września 2012

Smakowite Prowansalskie Bułeczki









Składniki na 6 dużych bułeczek:


- 500g mąki pszennej ( ja użyłam wrocławskiej)
- 250ml ciepłego mleka
- 15g świeżych drożdży
- 25g masła/ margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 białko do posmarowania bułeczek
- otręby pszenne/ żytnie, mak, chili do posypania

Przygotowanie:


Do drożdży dodać cukier, 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać i przykryć ściereczką aż do wyrośnięcia (około 20 minut). W misce wymieszać resztę składników i dodać podrośnięty rozczyn z drożdży. Wszystko razem porządnie wyrobić ręcznie lub mikserem. Tak wyrobione ciasto posypać ziołami prowansalskimi i przykryć ściereczką na około 45minut po czym znów wyrobić.  Ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Kulki rozłożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać wierzch ulubionymi posypkami. U mnie są to otręby, mak i chili. Piec w lekko rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach z dolną grzałką i termoobiegiem, około 25-30 minut ( aż do tzw. "suchego patyczka" ).
Życzę Smacznego.

Upiecz Smakowity Chleb!Przepis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita"

O akcji dowiedziałam się z bloga Ireny i Andrzeja:

 http://grumko.blox.pl/2012/08/Upiecz-Smakowity-Chleb.html