poniedziałek, 10 września 2012

Smakowita Babka z Dynią i Migdałami







 

 

Składniki:


- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka startej dyni
- 1/2 szklanki uprażonych startych migdałów
- 4 duże jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 30g drożdży
- mak do posypania

Przygotowanie:


Do miski dać pokruszone drożdże, cukier, mleko, jajka i olej. Wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać mąkę  i migdały.  Miskę przykryć ściereczką i zostawić na 1h do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).  Do tak przygotowanego ciasta dodać startą dynię i wszystko wymieszać.  Ciasto podzielić na 2 części i wlać je do keksówek. Wierzch ciasta posypać makiem i migdałami. Piec z termoobiegiem w 150 stopniach około 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche).
SMACZNEGO :)

Upiecz Smakowity Chleb!Przepis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita"

O akcji dowiedziałam się z bloga Ireny i Andrzeja:

http://grumko.blox.pl/2012/08/Upiecz-Smakowity-Chleb.html