wtorek, 1 stycznia 2013

Żytnie Nachosy "Diet Nachos"





Składniki:


- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- ostra papryka chili
- słodka papryka
- cukier
- 1 łyżeczka miodu
- sól


Przygotowanie:


Mąki zmieszać z solą i przyprawami. Do mąk wlać gorącą wodę i olej. Wszystko razem wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na różne kształty (małe, duże, trójkąty, romby itp. itd ) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim układać placuszki. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 170 stopniach około 15-20 minut.

Składniki na sos:


- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- czosnek suszony w płatkach
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- zioła prowansalskie
- sos sojowy
- sól

Przygotowanie sosu:


Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku.

Nachosy maczać w sosie. SMACZNEGO :-))