piątek, 28 grudnia 2012

Torcik Śmietankowo- cytrynowy





Przepis na biszkopt znajdują się TU. Ten biszkopt jest bardzo puszysty i smaczny.

Składniki na masę z bitej śmietany z serkiem mascarpone:

- 360 ml  schłodzonej śmietanki kremówki (30%)
- 250 ml serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Śmietankę ubić  z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

Składniki na krem budyniowy:

- 250 ml mleka (0,5 %)
- 1/2 kostki margaryny/ masła (125 g)
- 1 czubata łyżka mąki tortowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej)

Przygotowanie:

Z mleka, cukru i mąk ugotować *budyń . Schłodzić budyń. Masło/ margaryna ma być temperatury pokojowej. Masło ubijać i powoli dodawać po łyżce budyniu. Ubijać do powstania masy

* Połowę mleka gotować z cukrem. Resztę mleka zmieszać bardzo starannie z mąkami. Gdy mleko z cukrem się zagotuje to powoli wlewać mleko z mąkami i dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa budyniowa.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

- sok z jednej cytryny 
- 1/2 szklanki wody

Przygotowanie ponczu:

Sok z cytryny wymieszać z wodą.


Biszkopt przeciąć dwa razy ( 3 krążki). Masę z bitej śmietany z serkiem mascarpone podzielić na dwie równe części.  Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć masą śmietanową. Górę i boki tortu obłożyć masą budyniową. Ozdobić wedle życzenia :) U mnie boki obsypane są płatkami migdałów, a góra tortu obsypana jest czekoladowymi cukiereczkami.