sobota, 1 grudnia 2012

Szarlotka z Bezą



Składniki na ciasto krucho- drożdżowe::


-1/2 kg mąki tortowej
- 1 opakowanie budyniu (śmietankowy/ waniliowy)
- 1 kostka margaryny
- 3 całe jajka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- 2 cukry wanilinowe lub łyżka cukru waniliowego
- 1/2 kostki drożdży

Przygotowanie:


Margarynę posiekać z mąką i sypkim budyniem, dodać jajka, śmietanę, cukry i drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić mikserem lub ręcznie. Ciasto ma być gęste, ale nie za twarde. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części.


Składniki na masę jabłkową:


- Jabłka starte na tarce o grubych oczkach ( dowolna ilość, ja użyłam około 10 jabłek)
- cynamon

Składniki na bezę:


- 2 białka
- 100 gram cukru

Przygotowanie:


Białka wymieszać z cukrem i podgrzewać w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowane białka ubijać na sztywno około 10 minut.

Jedną część ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Na ciasto dać stare jabłka i posypać cynamonem. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch podziurawić widelcem. Piec w piekarniku z termoobiegiem z dolną grzałką, w 160 stopniach, około 35 minut. Na wystudzone ciasto dać bezę, którą należy przypalić palnikiem aż do zarumienienia się wystających nierówności.


INSPIRACJA na BEZĘ