niedziela, 30 grudnia 2012

Sernik na zimno z owocami



Składniki na spód biszkoptowy:


- 2 duże jajka (3 małe)
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:


Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (około 10 minut ubijania). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z jajkami. Masę wlać na blachę i piec około 10-15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 165 stopniach.

Masa serowa:


- 1 kg zmielonego chudego sera
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
-  4 czubate łyżki żelatyny
-  1/2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:


Żelatynę namoczyć w wodzie i dobrze rozmieszać. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać zmielony ser. Do masy wlać żelatynę i szybko wszystko dobrze wymieszać.

Na biszkopt wlać masę serową,  wstawić do lodówki (około 1h). Dowolny smak galaretki rozprowadzić w w 300ml wody. Tężejącą galaretkę wylać na sernika i "wtopić dowolne owoce.