Składniki na kruche ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych migdałów (jeśli nie mamy migdałów to dajemy 250 g mąki pszennej)
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła/ margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem, dodać jajko i posiekaną margarynę. Szybko zarobić.
Składniki na masę serową:
- 750 g chudego sera
- cukier puder (nie piszę ilości, bo ja osobiście dodaję w trakcie mieszania i próbuję, czy już jest dość słodki)
- 2 sypkie budynie waniliowe z cukrem
- 4 żółtka
- 2 szklanki zimnego mleka
Przygotowanie:
Do miski wlać mleko, ser, żółtka, wsypać budynie i cukier. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Składniki na piankę:
- 4 białka
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać, aż masa stanie się lśniąca.
Dużą blachę wykładamy ciastem kruchym ( ja nie wałkuję, tylko skubię po trochę ciasta i palcami układam), wlewamy masę serową (UWAGA- jest bardzo rzadka). Wkładamy to do piekarnika nagrzanego na 165 stopni i pieczemy aż do momentu zarumienienia się góry sernika, około 45 minut. Sernika na chwilkę wyciągamy z piekarnika i szybko nakładamy bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu się sernika (beza będzie lekko beżowa) na górze pojawi się piękna złota rosa. SMACZNEGO!