Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki
octu
Przygotowanie:
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać przesiane mąki.
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać przesiane mąki.
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg białego chudego sera (zmielony)
- 1 budyń waniliowy/ śmietankowy bez cukru (sypki)
- 1/2 kostki margaryny/ masła
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 łyżki cukru
- 2 cukry wanilinowe
Przygotowanie:
Utrzeć margarynę/ masło razem z cukrami na gładką masę, powoli dodawać do tego po jednym żółtku. Następnie dodać ser, proszek budyniowy i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować margaryną i posypać mąką. Wylać masę biszkoptową i dokładnie rozprowadzić po blasze. Na biszkopt wylać masę serową. Blachę wstawić do piekarnika. Piec z termoobiegiem w 175 stopniach, około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.