środa, 19 grudnia 2012

Tarta ze Szpinakiem " Grzechu warta"





Składniki na ciasto:


- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 kostki margaryny
- szczypta soli

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.


Składniki na farsz:


- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- starty dowolny ser żółty
- opcjonalnie ser Feta
- pomidorki koktajlowe lub zwykłe
- sól
- zioła prowansalskie
- sos sojowy

Przygotowanie farszu:


Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek. Gdy czosnek się chwilkę podsmaży dać mrożony szpinak. Smażyć ( a raczej już dusić) aż do momentu odparowania wody ze szpinaku. Jajka rozbełtać i dodać do masy szpinakowej i zdjąć z kuchenki (ma się tylko lekko ściąć) . Następnie przyprawiamy solą i sosem sojowym.

Ciasto rozwałkować i nałożyć blaszkę (u mnie naczynie żaroodporne). Podpiec w 180 stopniach (około 15 minut). Następnie nałożyć na podpieczone ciasto pokrojoną w kostkę fetę i farsz szpinakowy. Wierzch  posypać serem żółtym. Na samą górę ułożyć pomidorki i posypać ziołami prowansalskimi. Piec do momentu zarumienia się ciasta ( będzie widoczne po bokach).

Ps. Mężowi smakowało, ale powiedział, że i tak woli pizzę :))