wtorek, 14 lutego 2012

Faworki Agusi

Składniki:

2,5 szklanki mąki
6 żółtek
2 całe jajka
łyżka masła
łyżka cukru pudru
łyżka śmietany
kieliszek wódki lub spirytusu

Przygotowanie:




Mąkę wysypać na stolnicę, dodać posiekane masło, zrobić jakby kopiec z mąki a w nim dziurę i tam wlać żółtka i jajka, dodać cukier puder, śmietanę i wszystko ładnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolitą kulką. Na sam koniec dodać wódkę, bo wcześniej się jajko zetnie. Wszystko wyrabiać aż ciasto będzie się odklejało bez problemu od rąk.

Wyrobione ciasto wałkować wykrawając po kawałku, polecam rozwałkować jak najcieniej bo wtedy wychodzą pycha chrupiące. Pokroić i przeplatać.

Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć do zarumienienia z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?