środa, 28 listopada 2012

Bułki Wrocławskie "dupki"





Składniki na 10 bułeczek:


- 1/2 kg mąki ( 300 g tortowej i 200 g chlebowej)
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 30 gr stopionego masła
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:


Do głębokiej miski wlać wodę, mleko i masło. Następnie cukier i sól. Do roztworu dodać mąkę i rozkruszone drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie bardzo lepiące to dodać odrobinę mąki (ciasto ma być miękkie). Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką na 30 minut (najlepiej w ciepłym miejscu). Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Ponownie należy je wyrobić  i uformować z niego wałek. Wałek podzielić na 10 części. Z każdej części należy uformować kulę i obtoczyć w mące (bułeczkę). Każdą bułeczkę należy lekko spłaszczyć i przeciąć (ale nie do końca) na pół. Piec z termoobiegiem w 175 stopniach około 25-30 minut, aż do zarumienienia się.