poniedziałek, 5 listopada 2012

Trio





Składniki:

Ciasto jasne:

- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanka oleju


Przygotowanie: 

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Ciasto ciemne:

- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju


Przygotowanie:

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej, wszystko wymieszać.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Piec 30-40 min. w nagrzanym piekarniku do 180 st.


Składniki na krem kawowy:

-1 kostka miękkiego masła
-1 budyń waniliowy
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Przygotowanie:

Budyń ugotować w/g przepisu na opakowaniu, wystudzić i utrzeć z masłem. Na koniec dodać kawę i wymieszać.


Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 placki i przełożyć kremem. nasączone biszkopty. SMACZNEGO!

Przepis znalazłam TU ale sporo go przerobiłam.