poniedziałek, 26 marca 2012

Tort na chrzest Kubusia




 

Składniki na biszkopt:


- 10 jaj
- niepełna szklanka mąki tortowej (szklanka 250ml)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-3 łyżki octu
-1 paczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:


 Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do bialek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąki i kakao. Piec  około 40-50 minut w 165 st z termoobiegiem.


Składniki na masę budyniową czekoladową:


0,5 litra mleka, 1/2  szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zwykłej maki, 1 kostka tłuszczu (250 g), 4 łyżki Nutelli, tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:


300 ml mleka zagotować, dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej . Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka, wymieszać, zagotować i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po trochu wystudzony budyń, na końcu dodać Nutellę i startą czekoladę.

Składniki na masę turkusową:


250ml mleka, 1 łyżka mąki zwykłej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 galaretka niebieska ( u mnie z jeżyn)

Przygotowanie:


Z mleka i mąk gotujemy budyń, do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy, studzimy i ucieramy z margaryną.

Biszkopt przekroić 4 razy, nasączyć herbatą z wódką, przekładać masą czekoladową.
Na wierzch dać  masę z galaretką. Na boki można dodać biszkopty lub posypać posypką, orzechami, migdałami, wiórkami kokosowymi...itp