wtorek, 14 lutego 2012

Masa budyniowa

Składniki:

0,5 litra mleka, odlać 200 ml, 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zwykłej maki, 1 kostka tłuszczu (250 g), 1 łyżka spirytusu.

Przygotowanie kremu:

300 ml mleka zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy. W pozostałym mleku rozpuścić 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej oraz 2 żółtka. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka, wymieszać, zagotować i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po trochu wystudzony budyń, na końcu dodać spirytus.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?