środa, 29 czerwca 2016

Waniliowe muffinki bezglutenowe i bezmleczne

Składniki:

- 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek (bg, bm)
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 duże jajka
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego


Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białka. Do miski wlać żółtka i olej, dosypać ksylitol cukier wanilinowy i wszystko zmiksować na gładką masę. Do tejże masy dodać mąkę, proszek i pokruszone drobno ciasteczka. Wymieszać. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wlać do 6 foremek na muffinki, dodać do każdego kilka truskawek. Piec z termoobiegiem w 175 stopniach, około 15-18 minut, a dokładnie do zarumienienia się babeczek i do "suchego patczka"

Posypać sproszkowanym ksylitolem. SMACZNEGO