wtorek, 14 lutego 2012

Naleśniki z maślanki

Składniki (na ok. 20 sztuk):

2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
2 filiżanki maślanki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki oleju
nasionka z 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.


Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Agaty, oto link:
http://kuchniaagaty.blogspot.com/2010/03/maslankowe-nalesniki-pancakes-z-wanilia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?