wtorek, 25 czerwca 2013

Bułki do Domowych Hamburgerów



Składniki na 8 dużych bułeczek:


- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 560 g mąki pszennej
- łyżka otrąb pszennych
- łyżka otrąb owsianych
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania bułek
- nasiona lnu do posypania bułek

Przygotowanie:


Do wysokiego naczynia wlać mleko, olej, wodę i wbić jajko. Wszystko lekko wymieszać. Następnie wsypać sól, cukier, mąkę, otręby i pokruszone drożdże. Całość porządnie wyrobić i pozostawić wo wyrośnięcia na jakieś 60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić (nie podsypywać mąki, ciasto ma być klejące) i uformować w miarę identyczne bułeczki. Bułki układać na blasze blisko siebie (by po upieczeniu były ze sobą połączone- dzięki temu boki będą miękkie) i posmarować dokładnie rozmąconym jajkiem, można posypać ziarnami lnu lub sezamem. Piec z termoobiegiem w 165 stopniach około 25-30 minut.

SMACZNEGO!