wtorek, 14 lutego 2012

Babka majonezowa





Składniki:

5 jajek
2-3 łyżki majonezu (może być z Winiar, a także z tych tańszych)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakaa
mała paczka cukru waniliowego
cukier puder do posypki


Przygotowanie:

Majonez i jajka muszą być tej samej temperatury. Czyli najlepiej zostawić jajka i majonez na 3 h w normalnej temperaturze. Ciasto nie wyrośnie ładnie, jeśli jajka i majonez będą użyte prosto z lodówki.
Ubijamy białka, następnie dodajemy --->cukier ---> cukier waniliowy ---> żółtka( nadal ubijając). Następnie dodajemy majonez i lekko mieszamy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy obie mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystko lekko mieszamy. 3/4 ciasta wlewamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem formy, a 1/3 ciasta mieszamy z kakaem i kupkami nakładamy na wylane wcześniej jasne ciasto. Pieczemy ok 30- 40 minut w nagrzanym piekarniku.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?