Składniki na biszkopt (tortownica 27-28
cm):
- 10 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki
ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
Przygotowanie:
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać obie mąki ( przesiane) i kakao.Piec około 40-50 minut w 165 st z termoobiegiem (górnym i dolnym)
Składniki na krem śmietankowy:
- 2 Śnieżki
- 500 ml śmietany 18%
-
1 biała czekolada
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietany, mieszamy ( nie może się zagotować!), zostawiamy do wystygnięcia i chłodzimy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy ze Śnieżkami.
Składniki na krem kawowo- waniliowy:
- 250 ml mleka
- 175 gr margaryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru waniliowego (pudru)
- 3 łyżki cappuccino
Przygotowanie:
Z mleka i mąk i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną i sypkim cappuccino.
..............................................
Biszkopt przekroić 2 razy, powstaną z tego 3 blaty czekoladowego
biszkoptu. Blaty nasączamy rumem z wodą (1 szklanka wody plus 6 łyżek rumu). Biszkoptowe krążki przekładamy kremem śmietankowym. Na wierzch tortu nakładamy dżem ( u mnie jagodowy). Boki i górę zdobimy kremem kawowo- waniliowym. Na środku tortu znajdują się żywe kwiaty (dzika róża).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Co myślisz o tym przepisie?