piątek, 26 października 2012

Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty






Składniki:


- 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży instant
- 330 ml wody (letniej)
- 2 łyżki oleju
- 1 mała łyżeczka soli
- 2 małe łyżeczki cukru

Przygotowanie:


Do miski wsypać mąkę, dodać wodę,olej, drożdże, sól i cukier. Wyrabiać przez 8-10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i nadać mu kształt przygotowanej formy. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i znów przykryć ściereczką, tak przygotowany chleb ma rosnąć 60 minut, a następnie wstawić do piekarnika. Piec w 220-230 stopniach, przez około 45 minut.
Jeśli pieczemy w automacie, to należy wybrać odpowiedni program pieczenia (2,5h )