piątek, 19 października 2012

Szarlotka na biszkopcie




Składniki na biszkopt:

- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki octu
 Przygotowanie:
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do bialek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąki. Piec z termoobiegiem około 25-30 minut w 165 stopniach.
Składniki na masę budyniową:

- 0,5 litra mleka, odlać 200 ml
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-  2 łyżki zwykłej maki
- 1 kostka tłuszczu.
Przygotowanie:

300 ml mleka zagotować, dodać cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozpuścić 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka, wymieszać, zagotować i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po trochę wystudzony budyń.

Składniki na masę jabłkową:

Składniki:
- około 10 jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)
- żelatyna na 1,5 litra
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Zmiksować/ zblendować jabłka na mus.Ma być 1,5 litra musu. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie a następnie lekko rozgrzać, aż zrobi się lejąca.  Żelatynę połączyć z musem i dobrze wymieszać.
Na biszkopt nakładamy masę jabłkową i odstawiamy ciasto do lodówki aż masa stężeje. Następnie na masę jabłkową nakładamy masę budyniową i znów wkładamy do lodówki, by wszystko się "przegryzło"