środa, 19 kwietnia 2017

Naleśniki bezglutenowe






Składniki:

- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego bezzapachowego
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Do miski wsypać mąki i zmieszać dokładnie. Żółtka oddzielić od białek. Do mąk wlać wodę, mleko, olej i żółtka. Bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na około godzinę, aby "odpoczęło". Następnie wlać białka i również połączyć. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie placki i każdy po usmażeniu przykryć ścierką by nie wysechł. 

Z tej porcji wychodzi około 20 sztuk cienkich, elastycznych placków- nadających się na zwykłe słodkie zawijasy, a nawet na krokiety. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?