czwartek, 10 stycznia 2013

Tort Kawowy z Amaretto ( prawie Tiramisu)










Użyłam tego PRZEPISU  na biszkopt.

Składniki na krem z mascarpone:

- 400 ml schłodzonej kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie kremu:

Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ubić serek mascarpone. Oba ubite składniki delikatnie połączyć ze sobą (użyłam miksera na najniższych obrotach).


Składniki na poncz do biszkoptu:

- 1/2 szklanki likieru Amaretto
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy (bez fusów)


Przygotowanie:

Amaretto i schłodzoną kawę połączyć ze sobą.


 Biszkopt przekroić dwa razy (3 krążki).  Masę podzielić na 3 części. Każdy krążek obficie nasączyć ponczem i nałożyć krem z mascarpone. Górę i boki tortu także obłożyć kremem. Wierzch tortu posypać gorzkim kakaem (u mnie akurat specjalne  czekoladowo waniliowe cukiereczki do kawy). Boki obsypałam zmielonymi orzechami laskowymi.