sobota, 5 stycznia 2013

Lekki Bananowiec



Składniki na biszkopt orzechowy:


- 2 łyżki mielonych orzechów ( u mnie laskowe)
- 1 łyżka czubata mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać powoli mąkę, proszek i orzechy, lekko wymieszać. Wylać na tortownicę (26 cm) i piec 10 minut w 165 stopniach.

Składniki na biszkopt kokosowy:


- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka czubata mąki tortowej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:



Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać powoli mąkę, proszek i wiórki, lekko wymieszać. Wylać na tortownicę (26 cm) i piec 10 minut w 165 stopniach.


Składniki na biszkopt kakaowy:


- 2 łyżki kaka
- 1 łyżka czubata mąki tortowej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka

Przygotowanie:



Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać powoli mąkę, proszek ikakao, lekko wymieszać. Wylać na tortownicę (26 cm) i piec 10 minut w 165 stopniach.

Składniki na piankę bananową:


- 1 galaretka agrestowa
- 300 ml gorącej wody
- 200 ml  schłodzonej śmietanki 30%
- około 5 zmiksowanych bananów
- 1 czubata łyżka żelatyny

Przygotowanie:


Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do niej banany, lekko przestudzić. Ubić śmietanę i wymieszać ją z galaretką z bananami.


Biszkopty przekładać pianką. Na wierzch ciasta dać polewę czekoladową i posypać orzechami.