czwartek, 25 października 2012

Muffinki Migdałowe



Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2  szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka

Przygotowanie:

Produkty dzielimy na składniki mokre i suche. Składniki suche to mąka, proszek i mielone migdały, a składniki mokre to mleko, olej i jajka. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce i odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka lekko ubijamy, dodajemy do nich mleko, żółtka i olej, mieszamy. Wszystko wlewamy do składników suchych i porządnie mieszamy, aż masa stanie się gładka. Tak przygotowaną masę wlewamy do papilotek na 2/3 wysokości. Z tego przepisu wychodzi 12 sporych muffinek. Muffinki pieczemy w 180 stopniach z dolną grzałką z termoobiegiem. Pieczemy około 20 minut. Gotowe i  wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.