niedziela, 13 stycznia 2013

Czekoladowa Rolada z masą serową.




Składniki:


- 4 jajka
- 1/2 szklanki ciemnego gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zimnej wody
- 1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:


Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z wodą i cukrem utrzeć do białości i delikatnie połączyć z białkiem. Mąkę, proszek i kakao zmieszać i przesiać przez sito. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować masę w miarę równo. Piec 10- 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 150 stopniach (Uważać, by nie piec za długo, bo biszkopt będzie za suchy i będzie się łamał przy zwijaniu).

Masa serowa:


- 1/2 szklanki zimnego mleka ( u mnie 0,5%)
- 1/2 szklanki zmielonego białego serka
- 1 opakowanie "Śnieżki"

Przygotowanie:


Wszystkie składniki zmiksować na puszystą i zwartą masę.



Na stół położyć czystą ściereczkę. Gorący biszkopt wyciągnąć z  blachy ( chwycić za wystający z boku papier) i położyć na ścierkę, ale papierem do góry ( czyli do góry nogami). Delikatnie ściągać papier i ze ściereczką zwijać biszkopt w rulon. Pozostawić na około 15-20 minut, aż biszkopt wystygnie. Następnie delikatnie rozwijać biszkopt (uważać, by go nie połamać) i rozsmarować na nim masę serową, ponownie zwinąć, ale już bez ścierki ;-)
Roladę schłodzić. Smacznego!

2 komentarze:

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?