niedziela, 13 stycznia 2013

Chleb Żytni Razowy




Składniki:


- 400 g mąki (3/4 mąki pszennej clebowej i 1/4 mąki żytniej razowej)
- 150 ml zakwasy żytniego
- 250 ml wody
- 1/2 szklanki otrąb  żytnich
- 1/2 szklanki ziarenek lnu
- 1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
- 9 g świeżych drożdży

Przygotowanie:


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Pozostawić na 1h do wyrośnięcia ( w ciepłym miejscu). Następnie ponownie wyrobić i uformować bochenek chleba, pozostawić chleb do "odpoczynku" na kolejną 1h. Piec w 180 stopniach.
Jeśli pieczemy w maszynie do chleba, to postępować wg programu.

2 komentarze:

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?