Składniki:
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanka oleju
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej, wszystko wymieszać.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Piec 30-40 min. w nagrzanym piekarniku do 180 st.
Składniki na krem kawowy:
-1 kostka miękkiego masła
-1 budyń waniliowy
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Budyń ugotować w/g przepisu na opakowaniu, wystudzić i utrzeć z masłem. Na koniec dodać kawę i wymieszać.
Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 placki i przełożyć kremem. nasączone biszkopty. SMACZNEGO!
Przepis znalazłam TU ale troszkę go przerobiłam :-)
nie odmówiłabym takiemu ciastu :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, chyba się skuszę i wypróbuję :)))
OdpowiedzUsuńAle pyszności tutaj u Ciebie.Daj troszkę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://dorotadz.blogspot.com/
Częstujcie się do woli :)
OdpowiedzUsuńświetne to ciastko! fajnie się ułożyło tak nieregularnie. musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńByło o lekkim posmaku kawowym, a najlepsza była chrupiąca beza :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję gin :)
OdpowiedzUsuńWygląda strasznie smakowicie ! ; )
OdpowiedzUsuń