Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki
octu
Przygotowanie:
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać przesiane mąki.
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać przesiane mąki.
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg białego chudego sera (zmielony)
- 1 budyń waniliowy/ śmietankowy bez cukru (sypki)
- 1/2 kostki margaryny/ masła
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 łyżki cukru
- 2 cukry wanilinowe
Przygotowanie:
Utrzeć margarynę/ masło razem z cukrami na gładką masę, powoli dodawać do tego po jednym żółtku. Następnie dodać ser, proszek budyniowy i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować margaryną i posypać mąką. Wylać masę biszkoptową i dokładnie rozprowadzić po blasze. Na biszkopt wylać masę serową. Blachę wstawić do piekarnika. Piec z termoobiegiem w 175 stopniach, około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Jak dla mnie idealna.zrobilam dzisiaj.polecam
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć. Smacznego!
UsuńNa jaka blaszke jest ten sernik??
OdpowiedzUsuńOk 30cm na 25 cm. Wychodzi wysoki
UsuńPrzepyszne,idealne ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciacho trafiło do Twojego <3
Usuń