sobota, 2 czerwca 2012

Lekki tort czekoladowo truskawkowy







Składniki na biszkopt (tortownica 27-28 cm):

- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru (można dać pół szklanki)
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 3/4 startej czekolady (ja dałam mleczną, ale gorzka też będzie pasować)

Przygotowanie:

Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać obie mąki ( przesiane) i kakao oraz startą czekoladę.Piec około 40-50 minut w 165 st z termoobiegiem (górnym i dolnym).


Składniki na krem śmietankowo serowy:

- 2 Śnieżki
- 400 ml zimnego mleka ( 0,5 % - jeśli ma być dietetyczny )
- 1 szklanka białego sera ( najlepiej takiego drobno zmielonego, kremowego)

Przygotowanie:

Śnieżki ubijamy z 400ml mleka. Do ubitej piany dodajemy ser i wszystko razem miksujemy.

                                               .....................................................................

Biszkopt przekroić 2 razy, powstaną  z tego 3 blaty mocno czekoladowego biszkoptu. Biszkoptowe krążki przekładamy kremem i nałożonymi na krem truskawkami. Wierzch tortu ozdobiłam truskawkami i kiwi, boki obsypałam resztą startej czekolady.





2 komentarze:

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?