niedziela, 20 maja 2012

Cytrynowy Tort na urodziny Oliwci

 




Składniki na biszkopt:


- 10 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki (szklanka 250ml)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki octu
-1 paczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać obie mąki (wcześniej zmieszane i przesiane). Piec około 40-50 minut w 165 st z termoobiegiem.



Składniki ma masę jabłkową:


300 ml wody, 1 kisiel o smaku jabłkowym, 1 galaretka o smaku agrestowym, 1 szklanka musu jabłkowego lub startych jabłek.


Przygotowanie:

z 300 ml wody ugotować kisiel, dodać jabłka i sypką galaretkę, wszystko szybko wymieszać.



Składniki na masę cytrynową:


0,5 litra mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zwykłej maki, 1 kostka tłuszczu (250 g),  galaretka o smaku cytrynowym, szczypta kwasku cytrynowego.


Przygotowanie:

300 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej . Wymieszane mąki wlać do gotującego się mleka, wymieszać, zagotować i dodać galaretkę (sypką), wymieszać i ostudzić. Tłuszcz utrzeć i dodawać po trochu wystudzony budyń.
Miksować dość długo, aż masa będzie konsystencji bitej śmietany. Kwasek dodać w trakcie miksowania masy, najlepiej dodać szczyptę i spróbować, czy taki smak nam odpowiada.


Składniki na masę lekko różową ( na wierzch tortu):


250ml mleka, 1 łyżka mąki zwykłej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 galaretka malinowa lub tuskawkowa, 1/2 kostki margaryny, barwnik czerwony.


Przygotowanie:

Z mleka i mąk gotujemy budyń, do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy, studzimy, ucieramy z margaryną i barwnikiem.

            ...

Biszkopt przekroić 4 razy, nasączyć sokiem jabłkowym, dolny biszkopt przełożyć gorącym musem jabłkowym, resztę  przekładać masą cytrynową.

Na wierzch dać masę lekko różową . Boki można obsypać płatkami migdałowymi.
Tort został ozdobiony żelkami. Solenizantka kocha żelki! :)




5 komentarzy:

  1. Ale śliczny! I jak równiutko pokryty kremem i jak pięknie ozdobiony, bardzo mi się podoba :) I wszystkiego najlepszego z okazji urodzin małej solenizantki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za życzenia, przekażę Oliwci :)
    Co do tortu, to ta masa fajnie się rozprowadza i jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny przepis. Niedawno szukałam przepisu na tort z masą jabłkową. Szkoda, że wtedy nie trafiłam na Twojego bloga.


    Pozdrawiam,
    Kinga z Proste Przepisy Kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Masa jabłkowa jest bardzo winna i smaczna.

      Usuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?