piątek, 30 marca 2012

Babka marchewkowa (dietetyczna)













Składniki:

- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 szklanki startej drobno marchewki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki drobno mielonych migdałów
- starta skórka pomarańczy ( z jednej pomarańczy)

Przygotowanie:

Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dolewać powoli olej (ciągle mieszając), dodać marchew, migdały, skórkę, proszek, cynamon i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blachę i piec około 30-40 minut w 175 'C (z termoobiegiem).

4 komentarze:

  1. Już sobie zapisuję :) Do tej pory z marchewki robiłam tylko takie ciasto trochę piernikowe i muffinki z korzennymi przyprawami, a taką babkę pierwszy raz widzę. Musi pięknie pachnieć podczas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka jest pyycha, wilgotna i mega pachnie pomarańczą :)
    Serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?