piątek, 12 kwietnia 2019

Babka czekoladowa z malinami ( bezglutenowa, bezmleczna, bezcukrowa)



Składniki:

- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanek/ skrobi 
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki płynnego oleju kokosowego/ inny dowolny olej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 70% 
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 jajek wielkości M
- mrożone maliny


Przygotowanie:

Wodę, olej kokosowy, pół tabliczki gorzkiej czekolady, 2 łyżki ksylitolu zagotować i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, a oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem waniliowym i 3 łyżkami ksylitolu  (na gładką masę). Mąki z proszkiem i kakaem zmieszać i powoli dodawać do gładkiej masy. Po połączeniu się składników delikatnie wmieszać białka. Wlać do dużej keksówki i posypać malinami. Piec w 170 stopniach bez termoobiegu, około 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". 

SMACZNEGO ! 

Przepis zapożyczony i lekko zmodyfikowany od Katarzyny Skorosz.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?