poniedziałek, 25 czerwca 2018

Chleb bezglutenowy "razowy"





Składniki:

- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mieszanki bezglutenowej ( u mnie Schar mix brot dunkel)
- 600 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki płaskie soli
- 4 łyżeczki płaskie cukru
- 9 g suszonych drożdży
- 1 czubata łyżka nasion chia
- 1 czubata  łyżka siemienia lnianego
- 1/2 szklanki nasion słonecznika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i nakryć zwilżoną ścierką. Po ok 30- 45 minutach ciasto wymieszać i nałożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki i znów nakryć wilgotną ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. piekarnik nagrzać do 200 ' C i piec ok 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyciągnąć chleb na kratkę by wystygł. chleb jest świeży nawet do 3-4 dni.

3 komentarze:

  1. Już od bardzo dawna szukam przepisu na chleb idealny. Na pewno więc skorzystam też z Twojego przepisu <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. składnikami, które są wymienione na opakowaniu mix Schar w składzie.

      Usuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?