poniedziałek, 3 lipca 2017

Naleśniki z ciecierzycy bezglutenowe, bez mleka, bez jaj, bez kukurydzy








Składniki:

- 2 szklanki mleka ryżowego
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki oleju
- dodatkowo do każdego naleśnika kilka kropel oleju przy        smażeniu.


Przygotowanie"


Wszystkie składniki razem wymieszać i pozostawić na minimum godzinę, a najlepiej na pół dnia. Najlepiej ciasto przygotować rano, a usmażyć na obiad. Ciasto musi się "przegryźć". Konsystencja jest lejąca ( tradycyjne ciasto jest gęstsze). Smażyć bardzo cienkie placuszki na suchej patelni, ale jeśli chcemy, by postały dłużej miękkie, to do każdego dolać ciut oleju przy smażeniu. Z tej porcji wychodzi dużo naleśników, minimum 10. Są elastyczne i można również zrobic z nich krokiety.

Ps.  Za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię trzeba wszystko wymieszać, ponieważ na samym dole pozostaje mąka ziemniaczana. Smażyć na średnim ogniu, najlepiej samemu wuczuć odpowiednią temperaturę. Każdy usmażony naleśnik przykryć ściereczką, by nie wysechł.

SMACZNEGO :-)

2 komentarze:

  1. Od pewnego czasu szukam przepisu na idealne bezglutenowe naleśniki i muszę przyznać, że Twoje na takie wyglądają :) Na pewno wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam w podobnej sytuacji jak Twoja. Szukałam, eksperymentowałam i oto wyszły. Przepis wypróbowany minimum 5 razy, także muszą się udać!!! Czekam na wrażenia ;)

      Usuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?