niedziela, 30 lipca 2017

Ciasto bezglutenowe, bez jajek i bez mleka krowiego z borówkami :)





Składniki na kruchy spód:

- koncentrat do kruchego ciasta ( postępujemy jak na opakowaniu) 

Przygotowanie:

Upiec spód w okrągłej tortownicy.



Składniki na galaretkę:

- galaretka bezglutenowa truskawkowa
- 1.5 szklanki gorącej wody
- borówki
- 3 banany

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia.



Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka sojowego
- 1 budyń bezglutenowy o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g margaryny roślinnej
- fix do śmietany bezglutenowy

Przygotowanie:


Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i po troszkę dodajemy budyniu. Gdy krem jest ubity dodajemy fix do śmietany ( u mnie smak ajerkoniakowy).



Przełożenie ciasta:

Na spód wylewamy galaretkę i kładziemy borówki. Gdy galaretka będzie bardziej stężona kładziemy grube plastry banana. Na banany nakładamy masę i posypujemy tartą czekoladą. Ciacho zostawiamy na noc w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?