Składniki:
- 2 łyżki mąki owsianej ( można zmielić płatki owsiane)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Mąki zmieszać z jajkami, mlekiem, migdałami i cukrem wanilinowym. Tak przygotowane ciasto pozostawić na około 1h, następnie dolać wodę gazowaną i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wylewać ciasto jak na naleśniki. Na jeden placuszek przypadają 3 łyżki ciasta. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Moje placuszki zostały podane z dżemami i miodem.
Zapisuję sobie przepis na placuszki- pokombinuję z tym mieleniem płatków owsianych :)
OdpowiedzUsuńJa kupiłam gotową mąke owsianą, ale wcześniej mieliłam i różnicy nie widzę, no może jedynie w cenie :)
OdpowiedzUsuń