czwartek, 21 czerwca 2012

Drożdżowe bułeczki- ślimaczki jabłkowo cynamonowe






Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 30 dkg drożdży ( lub instant)
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki stopionego masła (lub margaryny)
- 1 paczka cukru wanilinowego
- szklanka jabłek startych ( lub dżem)
-1/2 szklanki rodzynek
- cynamon do posypania


Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do tego drożdże, cukry i szklankę mąki. Mieszamy. Taki rozczyn musi podrosnąć, około 10 minutek. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, roztopioną margarynę, jajko i wszystko razem wyrabiamy, ręcznie lub mikserem.  Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy jabłkami i posypujemy rodzynkami i cynamonem. Zwijamy w rulon jak roladę. Nożem odcinamy krążki grubości 3 cm i układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 175 stopniach około 20-30 minutek.



2 komentarze:

  1. Musimy spróbować. Wyglądają przeapetycznie. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Nie można się od nich oderwać, sama z 5 zjadłam jak były cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?