Składniki (na ok. 20 sztuk):
2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
2 filiżanki maślanki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki oleju
nasionka z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.
Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Agaty, oto link:
http://kuchniaagaty.blogspot.com/2010/03/maslankowe-nalesniki-pancakes-z-wanilia.html
2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
2 filiżanki maślanki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki oleju
nasionka z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.
Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Agaty, oto link:
http://kuchniaagaty.blogspot.com/2010/03/maslankowe-nalesniki-pancakes-z-wanilia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Co myślisz o tym przepisie?