Przepis na biszkopt znajdują się TU. Ten biszkopt jest bardzo puszysty i smaczny.
Składniki na masę z bitej śmietany z serkiem mascarpone:
- 360 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%)
- 250 ml serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Składniki na krem budyniowy:
- 250 ml mleka (0,5 %)
- 1/2 kostki margaryny/ masła (125 g)
- 1 czubata łyżka mąki tortowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
Przygotowanie:
Z mleka, cukru i mąk ugotować *budyń . Schłodzić budyń. Masło/ margaryna ma być temperatury pokojowej. Masło ubijać i powoli dodawać po łyżce budyniu. Ubijać do powstania masy
* Połowę mleka gotować z cukrem. Resztę mleka zmieszać bardzo starannie z mąkami. Gdy mleko z cukrem się zagotuje to powoli wlewać mleko z mąkami i dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa budyniowa.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie ponczu:
Sok z cytryny wymieszać z wodą.
Biszkopt przeciąć dwa razy ( 3 krążki). Masę z bitej śmietany z serkiem mascarpone podzielić na dwie równe części. Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć masą śmietanową. Górę i boki tortu obłożyć masą budyniową. Ozdobić wedle życzenia :) U mnie boki obsypane są płatkami migdałów, a góra tortu obsypana jest czekoladowymi cukiereczkami.
Super wyglada :) z cytryna na pewno posmakowalby mojemu Polowkowi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cytryny nigdy za wiele :) Ten orzeźwiający smak ! MNIAM :)
UsuńWygląda świeetnie. :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńTorcik fantastyczny !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo zgrabny torcik :)
OdpowiedzUsuń