Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 kostki margaryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.
Składniki na farsz:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- starty dowolny ser żółty
- opcjonalnie ser Feta
- pomidorki koktajlowe lub zwykłe
- sól
- zioła prowansalskie
- sos sojowy
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek. Gdy czosnek się chwilkę podsmaży dać mrożony szpinak. Smażyć ( a raczej już dusić) aż do momentu odparowania wody ze szpinaku. Jajka rozbełtać i dodać do masy szpinakowej i zdjąć z kuchenki (ma się tylko lekko ściąć) . Następnie przyprawiamy solą i sosem sojowym.
Ciasto rozwałkować i nałożyć blaszkę (u mnie naczynie żaroodporne). Podpiec w 180 stopniach (około 15 minut). Następnie nałożyć na podpieczone ciasto pokrojoną w kostkę fetę i farsz szpinakowy. Wierzch posypać serem żółtym. Na samą górę ułożyć pomidorki i posypać ziołami prowansalskimi. Piec do momentu zarumienia się ciasta ( będzie widoczne po bokach).
Ps. Mężowi smakowało, ale powiedział, że i tak woli pizzę :))
Uwielbiam szpinak, nawet dziś jadłam, to potrawa dla mnie!Pycha:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że pyszna i zdrowa :) pozdrawiam :)
Usuńwyglada apetycznie:)
OdpowiedzUsuń