Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru pudru
- 2/3 margaryny
- 1 jajko
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Miód, margarynę, cukier i przyprawę do piernika podgrzać na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania się. Następnie wystudzić. Mąkę przesiać z solą i sodą i wymieszać z rozbełtanym jakiem i masą miodową. Wyrobić ciasto bardzo dokładnie. Masa będzie bardzo rzadka, więc zostawiamy na noc w lodówce do stężenia. Na drugi dzień podsypać mąką i wykrawać różne kształty. Ja użyłam maszynki do ciastek.
Przepis pochodzi z miesięcznika SMAKI ŻYCIA (dostępny w Biedronce)
Piękne wyszły te ciasteczka!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniko :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają te ciastka, przeglądam bloga już od jakiegoś czasu i widać, że gotowanie/pieczenie jest Twoją pasją ;)Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :* Zdecydowanie wolę pieczenie :) pozdrawiam! i życzę wesołych świąt
Usuń