Składniki na placki (około 8 sztuk):
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- mąka pszenna tortowa
- sól
Przygotowanie:
Do miski wlać wodę i olej, wymieszać. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną (nie napisałam ilości, bo każda mąka jest inna). Ciasto ma być gęste i miękkie. Ciasto podzielić na 8 części i wałkować cienkie jak pajęczyna placki (wielkość dużego płaskiego talerza). Patelnie najlepiej teflonową rozgrzać i kłaść placek na kilkanaście sekund z jednej strony i z drugiej Jak tylko pojawią się "bąbelki lekko przyrumienione, to placek natychmiast obrócić, lekko przypiec i zdjąć. Usmażone placki przykryć ściereczką, by nie wyschły.
Składniki na sos czosnkowo- jogurtowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, suchy koperek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i pozostawić w lodówce do "przegryzienia".
Takie placki można wszystkim nadziać i polać sosem czosnkowo- jogurtowym. W mojej tortilli jest smażony kurczak z curry, cebula, kukurydza, pomidor, świeży ogórek, papryka, ogórek kiszony i mandarynka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Co myślisz o tym przepisie?