niedziela, 19 maja 2013

Różowy Tort Urodzinowy






Składniki Biszkoptu:



- 12 jaj
-  2 szklanki mąki pszennej
-  1 szklanka mąki ziemniaczanej 
- 1 szklanka cukru 
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 3 łyżki octu.



Przygotowanie: 



 Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąki. Piec z termoobiegiem w 165 stopniach, około 45 minut. Z biszkoptu wychodzą 4 blaty.



Składniki na krem z mascarpone:



- 400 ml schłodzonej kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru



Przygotowanie kremu:



Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ubić serek mascarpone. Oba ubite składniki delikatnie połączyć ze sobą (użyłam miksera na najniższych obrotach).



Składniki na krem zielony i różowy:



- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 miękka kostka margaryny/ masła
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- barwnik spożywczy pistacjowy
- barwnik spożywczy czerwony



Przygotowanie kremu:



Z mleka i mąk ugotować budyń. Ugotowany budyń podzielić na pół. Do jednej połowy wsypać sypką galaretkę truskawkową, a do drugiego sypką galaretkę zieloną. Dokładnie wymieszać i pozostawić przestudzenia. Margarynę ubić na puch i również podzielić ją na pół. Do masy truskawkowej dodać połowę ubitej margaryny i dobrze zmiksować, z zieloną zrobić tak samo.




Dodatkowo:


- Puszka brzoskwiń
- 2 banany
- kuleczki do ozdoby
- sok z brzoskwiń z puszki- do nasączania blatów biszkoptu

Biszkopt podzielić na 4 blaty. Z 2 blatów wyciąć kwiat ( można przykładać foremki i wycinać nożem lub po prostu mieć wydrukowany gotowy szablon, który przyłożymy i wytniemy kształt kwiatka). masę mascarpone podzielić na 2 części. Na spód dać okrągły blat i nałożyć masę z serka mascarpone, a na masę dodatkowo położyć pokrojone połówki brzoskwiń z puszki. Przykryć to drugim okrągłym blatem biszkoptu. Masę zieloną podzielić na pół i następnie położyć połowę na górę okrągłego blatu. NA zieloną masę kładziemy jeden blat w kształcie kwiatka. Na blat kwiatka nakładamy drugą połowę masy z mascarpone i pokrojonych bananów, to przykrywamy drugim blatem w kształcie kwiatka. Pamiętajmy, by każdy blat nasączać sokiem z brzoskwiń. Dwa dolne blaty dekorujemy za pomocą szprycy i zielonej masy, a mianowicie wyciskamy "łezki"- one mają przypominać trawę :), a kształt kwiatka dekorujemy masą różową i koralikami. Na zdjęciach widać jak to jest zrobione.

Tort idealny dla dziewczynki na urodziny :-)

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. sliczny torcik:)
    100 lat!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko super wygląda ale z barwnikami..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są bezpieczne barwniki spożywcze, choć sama też unikam takich kolorantów ;) ale, że dziecko ma urodziny raz w roku,a masa barwiona jest tylko na górze, to można zjeść :) Tyle teraz chemii w około, że taki torcik i tak jest zdrowy :)))

      Usuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?