Składniki Biszkoptu:
- 12 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki octu.
Przygotowanie:
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąki. Piec z termoobiegiem w 165 stopniach, około 45 minut. Z biszkoptu wychodzą 4 blaty.
Składniki na krem z mascarpone:
- 400 ml schłodzonej kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie kremu:
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ubić serek mascarpone. Oba ubite składniki delikatnie połączyć ze sobą (użyłam miksera na najniższych obrotach).
Składniki na krem zielony i różowy:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 miękka kostka margaryny/ masła
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- barwnik spożywczy pistacjowy
- barwnik spożywczy czerwony
Przygotowanie kremu:
Z mleka i mąk ugotować budyń. Ugotowany budyń podzielić na pół. Do jednej połowy wsypać sypką galaretkę truskawkową, a do drugiego sypką galaretkę zieloną. Dokładnie wymieszać i pozostawić przestudzenia. Margarynę ubić na puch i również podzielić ją na pół. Do masy truskawkowej dodać połowę ubitej margaryny i dobrze zmiksować, z zieloną zrobić tak samo.
Dodatkowo:
- Puszka brzoskwiń
- 2 banany
- kuleczki do ozdoby
- sok z brzoskwiń z puszki- do nasączania blatów biszkoptu
Biszkopt podzielić na 4 blaty. Z 2 blatów wyciąć kwiat ( można przykładać foremki i wycinać nożem lub po prostu mieć wydrukowany gotowy szablon, który przyłożymy i wytniemy kształt kwiatka). masę mascarpone podzielić na 2 części. Na spód dać okrągły blat i nałożyć masę z serka mascarpone, a na masę dodatkowo położyć pokrojone połówki brzoskwiń z puszki. Przykryć to drugim okrągłym blatem biszkoptu. Masę zieloną podzielić na pół i następnie położyć połowę na górę okrągłego blatu. NA zieloną masę kładziemy jeden blat w kształcie kwiatka. Na blat kwiatka nakładamy drugą połowę masy z mascarpone i pokrojonych bananów, to przykrywamy drugim blatem w kształcie kwiatka. Pamiętajmy, by każdy blat nasączać sokiem z brzoskwiń. Dwa dolne blaty dekorujemy za pomocą szprycy i zielonej masy, a mianowicie wyciskamy "łezki"- one mają przypominać trawę :), a kształt kwiatka dekorujemy masą różową i koralikami. Na zdjęciach widać jak to jest zrobione.
Tort idealny dla dziewczynki na urodziny :-)
SMACZNEGO!
sliczny torcik:)
OdpowiedzUsuń100 lat!!!
wszystko super wygląda ale z barwnikami..
OdpowiedzUsuńTo są bezpieczne barwniki spożywcze, choć sama też unikam takich kolorantów ;) ale, że dziecko ma urodziny raz w roku,a masa barwiona jest tylko na górze, to można zjeść :) Tyle teraz chemii w około, że taki torcik i tak jest zdrowy :)))
Usuń