Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 8 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kostki margaryny
- można dodać cukier waniliowy/ wanilinowy
- nadzienie: Nutella/ marmolada/ ser/ dżem
Przygotowanie:
Do dużej miski wlać mleko i dodać drożdże (dobrze wymieszać) i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Taki zaczyn pozostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia (miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu). Po upływie 1,5 h dodać 2 jajka, roztopioną, ale przestudzoną margarynę i resztę mąki. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić jeszcze na 1 h do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta można już formować rogale i dodać nadzienie wg uznania.
Przepis wraz ze zdjęciem przesłała mi Kamila (fanka mojego fan page'a ) i zachęciła mnie do wypróbowania tego właśnie przepisu :-)
Ładnie wyglądają porywam jednego
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością są pyszne! Mogę jednego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo proszę :)))))))))
OdpowiedzUsuńfajne rogaliki:)
OdpowiedzUsuń