Składniki na biszkopt kakaowy:
- 6 dużych jaj (ja użyłam 7 mniejszych ;-) )
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki octu
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę (cukier podawać partiami i dość długo ubijać ok. 15- 20 minut). Do ubitych białek dodać pojedynczo żółtka i ocet(ciągle ubijać). Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać partiami do ubitych jaj z cukrem i octem. To wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do dużej, prostokątnej formy. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 165 stopniach, około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Biszkopt jest lekki i wilgotny.
Składniki na krem kokosowy:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 10 kopiastych łyżek kaszy manny
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 1/2 kostki margaryny/ masła (miękkiego)
- 3 łyżki alkoholu ( u mnie RUM)
Przygotowanie:
Mleko zagotować i do wrzącego dodawać po trochę mannę i cukier (mieszać aby nie powstały grudki), następnie dodać wiórki kokosowe i margarynę. Ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Na koniec wlać alkohol i ponownie zamieszać.
Polewa czekoladowa:
- gorzka czekolada
- woda
- alkohol ( u mnie ponownie RUM)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić z odrobiną wody i łyżką alkoholu. Jak polewa będzie za gęsta, to dodać więcej wody.
Biszkopt kakaowy przeciąć na pół i przełożyć go GORĄCĄ masą kokosową. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Wygląda obłędnie<3 ale bym zjadła.
OdpowiedzUsuńZapraszam! Mam jeszcze pół blachy ;)
OdpowiedzUsuńKasiu wygląda super! Smakowała masa? Ogromne uściski!
OdpowiedzUsuńOlu, masa PYCHA!!! Na pewno będę ją jeszcze wiele razy robiła :) Również ściskam ! i jeszcze raz dziękuję ;-)
OdpowiedzUsuńPs. Już wiem dlaczego najlepiej pasuję makowy biszkopt! Jest cięższy i dolna część się nie spłaszczy jak u mnie ;) hihih
Być może w tym tkwi sekret :). Można też ciasto przepołowić nie do końca na równe części (czasami tak robię, gdy wiem, że masa będzie ciężka) - spód trochę grubszy od wierzchu. Ryzykowna sprawa, ale można pokombinować :). Pozdrowienia :).
OdpowiedzUsuńNad tym nierównym przecięciem także dziś pomyślałam :) i następnym razem tak zrobię. Chociaż teraz skuszę się na biszkopt makowy ;)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam!!!
od dawna przymierzam się do tego ciasta, Twoje prezentuje się bosko:)
OdpowiedzUsuńDobrze, że za niedługo kończę 18 :P
OdpowiedzUsuńPolecam Anulla, jest proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńAgatko zawsze możesz zrobić bez alkoholu :P hihi, ale polecam jednak z %
Lubię takie ciacha,apetyczne jest :)
OdpowiedzUsuń