środa, 28 listopada 2012

Bułki Wrocławskie "dupki"





Składniki na 10 bułeczek:


- 1/2 kg mąki ( 300 g tortowej i 200 g chlebowej)
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 30 gr stopionego masła
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:


Do głębokiej miski wlać wodę, mleko i masło. Następnie cukier i sól. Do roztworu dodać mąkę i rozkruszone drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie bardzo lepiące to dodać odrobinę mąki (ciasto ma być miękkie). Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką na 30 minut (najlepiej w ciepłym miejscu). Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Ponownie należy je wyrobić  i uformować z niego wałek. Wałek podzielić na 10 części. Z każdej części należy uformować kulę i obtoczyć w mące (bułeczkę). Każdą bułeczkę należy lekko spłaszczyć i przeciąć (ale nie do końca) na pół. Piec z termoobiegiem w 175 stopniach około 25-30 minut, aż do zarumienienia się.

4 komentarze:

  1. Aż poczułam zapach, mniam :)
    apetycznie wygladają i pewnie bosko smakują :)
    zapisuję do zrobienia
    pozdr :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to nie są bułki wrocławskie, tylko poznańskie! Czasem nazywane bywają też murarkami, ale w żadnym razie nie są wrocławskie! Nie, nie, nie :/

    OdpowiedzUsuń
  3. PaniPa smakują wyśmienicie. Spróbuj je upiec :) Polecam

    mammifero erbivoro nie denerwuj się tak ;) U mnie nazywane są wrocławskimi ;) Zapewne w każdym rejonie inaczej się nazywają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...a ja wam padom ze to som nosze slunskie i tak my nanie godomy o.

      Usuń

Witaj. Co myślisz o tym przepisie?